Våra riktlinjer
Rasstandarden – vårt riktmärke
Vi har stor ödmjukhet inför rasens historia och allt arbete som har nedlagts av många brittiska entusiaster för att skapa en rasstandard. Vi vill att våra cairnterriers ska se ut som cairnterriers med dess ursprungliga typ utan att vara överdrivna i vare sig vinkling, halslängd, trimning eller något annat avseende. Cairnterrierns rastypiska temperament med sitt robusta, nyfikna och självsäkra sätt är också en viktig faktor i avelsarbetet.
Kvalitetskrav på hundarna
För oss är hundarna, valpuppfödning, utställningar, viltspår och andra aktiviteter en stor del av våra liv och en mycket engagerande hobby. Som liten uppfödare har vi oftast bara en valpkull per år. Vi har därför anpassat våra krav till att bli : ingen avel på icke meriterade hundar, championattitel ej nödvändig men däremot avlar vi alltid på minst CK-meriterade hundar, gärna cert förstås och genomförd MH eller BPH.
Trimning: urplockning – inte nedplockning
En cairn ska inte ha någon speciell frisyr, utan hårstråna ska vara ungefär jämnlånga över hela hunden. Cairnterriern har en dubbel päls - den ena pälsen är underull – en kort, tät och mjuk päls som hjälper hunden att hålla värmen. Den andra pälsen består av täckhår som är långa, sträva väder- och smutsresistenta hår.
Vi trimmar våra hundar ofta – en gång i månaden är idealiskt – då är det lätt att bygga upp en päls med flera lager så att hundarna slipper bli nerskalade och istället alltid är fullpälsade. Pälsen blir tät och fin och lätt att hålla efter, samt att det är behagligare för både hund och trimmare eftersom man hela tiden endast plockar de längsta stråna.
Kompetens och kontakter
Under alla år som hobbyuppfödare har vi regelbundet försökt att besöka England för att följa rasens utveckling där liksom att periodvis vara aktiva i olika hundsammanhang. T ex var Ulla med praktisk taget från start i svenska Cairnterrierklubbens styrelse på 60-talet samt 2010-2012, aktiv ringsekreterare och kennelkonsulent, styrelseledamot i Värmland-Dals Terrierklubb och Kennelklubb, startade en lokalkomitté till Cairnklubben i Värmland, hållit föredrag om rasens utveckling i olika Cairnklubbs sammanhang och dömt på inofficiella utställningar. Åsa har hunnit vara kennelflicka även i Tyskland och aktiv i Cairnklubben i Värmland och Örebro, och vice ordförande samt PR-ansvarig i Cairnterrierklubbens huvudstyrelse.
Krav på valpköpare
Vi vill ha motiverade valpköpare; de ska inte bara veta varför de vill ha hund utan varför de vill ha just en cairnterrier. Det är viktigt att förstå rasens behov, att det är en liten hund i stort format som kräver mycket både mental och fysisk stimulans. Det är också viktigt att förstå vad ledarskapet som hundägare innebär. Man måste som hundägare från allra första början bygga upp en relation och kontakt med hunden där förtroende är grundstenen.
Alla valpköpare behöver inte vara utställningsintresserade men vi vill kunna låna alla hundar åtminstone en gång för utställning för att få en riktig bedömning på dem. Att hålla en jämn kvalitet på hundarna vi föder upp är en grundsten i avelsarbetet.
Copyright Kennel Stenröset 2015